komt ie en houd je vast...
april dit jaar. Boot net vers uit de winterslaap, eerste tocht medemblik -> trintelhaven met vrouw en 2 kids. Voor de winter keurig alles vorstvrij gemaakt met antivries in de drinkwaterleidingen, watertank, motor, en alle afsluiters. Totaal 4 tankjes gebruikt, rood en groen.
's avonds maken we simpele gevulde pasta klaar. De variant die al zacht is, en alleen even moet worden gekookt. Na de maaltijd meldt echtgenote dat het water wel wat groenig was. SHIT!! we hebben pasta gemaakt in antivries! Snel uitzoeken wat de risicos zijn. Dat blijkt dodelijk te zijn vanaf 100 ml per persoon, met een on-omkeerbaar effect. Na 4 uur ben je in coma, en daarna is het einde oefening. We liggen 20 kilometer van elke stad, geen eigen vervoer enzovoort.
Bellen met de huisarts, die neemt in spoed contact op met een gespecialiseerd ziekenhuis en het nationaal vergifitigings-coordinatiepunt. Rekenen. 400 gram pasta, neemt 600 gram water op. Delen door 4.. shit - 150 ml per persoon! En geen idee hoe sterk het verdund is. Voor ons volwassenen (> 70 kg en 80kg) geen risico bij een verdunning van 1:2, maar de kids, 30 kg, zijn in levensgevaar bij een verdunning van 1:4.
Dus naarstig bellen met vaders, weet jij nog welke kleur, merk, die antivries had? Groen of rood? En waar gekocht. Samen met het vergiftigings centrum uitzoeken wat de mortaliteit is bij welk gewicht, en of er een ambulance moet komen. Let wel; groen is voor drinkwater, een niet dodelijke variant, en rood voor motoren, wel dodelijk. En... ik weet het niet meer. wat heb ik waar in gedaan?
Na een uur of 2 nog geen enkel gevoel van dronkenschap (de eerste indicator), dus voldoende gerust gesteld. Opa en oma waren er niet bepaald gerust op. Twee kleinkinderen.. Dan maar gaan slapen. Klaarblijkelijk toch de goede antivries in het drinkwater gedaan, en de verdunning was ruim voldoende. pfoeiw!