Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.

Onderwerp: Advies gevraagd: Huiddoorvoeren afsluiten

Advies gevraagd: Huiddoorvoeren afsluiten 22 apr 2024 19:18 #1554808

Beste zeilers,

Ik heb een Jeanneau Sun Fizz 40 polyester zeilboot met twee toiletten. Daarvan heb ik er maar eentje nodig, en omdat ik op de boot ga wonen (en we over een jaar een lange reis gaan maken) kan ik alle ruimte goed gebruiken. Ik wil daarom één van de toiletten verwijderen en de huiddoorvoeren afdichten. Ik zie dat er op het forum al flink wat over geschreven is, maar ik ben toch nog niet helemaal zeker van mijn plan. Dit komt vooral doordat ik weinig tot geen ervaring heb met epoxy en ik een opgevuld gat in mijn boot een spannend idee, zeker als ik straks veel op zee zeil. Tegelijkertijd wil ik niet door een op gebrek aan ervaring gebaseerde angst onpraktisch veel tijd en moeite aan dit project besteden.. Ik hoop dus een pragmatische maar veilige en simpel uit te voeren aanpak te kiezen, en ben benieuwd naar jullie feedback en tips.


Er zijn straks twee gaten: 1 van 2 cm en 1 van 4 cm. Het polyester is ongeveer 15mm dik. Dit is mijn plan voor het gat van 4 cm (en voor het andere gat is het plan ongeveer hetzelfde). Ik heb mijn plan grotendeels gebaseerd op advies van Erik de Jong in dit draadje: zeilersforum.nl/index.php/foru...eren-dicht-lamineren.

1. Met een vijl schuin ik ongeveer 4 cm rondom het gat af aan de binnenzijde van de boot, dus de bovenkant van het gat, zodat er een afgeschuind oppervlakte met een diameter van 12 cm ontstaat. (15mm dikte met 1:8 afschuining komt uit op 12cm?)
2. ik ontvet alles met allesreiniger
3. onderaan het gat, dus aan de buitenkant van de boot, plak ik een met huishoudfolie omwikkeld plankje tegen het gat aan, als ondergrond voor de epoxy.
4. ik breng met een kwast een eerste dunne laag epoxyhars aan. hierop leg ik een rond uitgeknipt stuk glasvezel met een diameter van 11cm, zodat er 1 onderlaag is. Eerst dus 1 groot rondje glasvezel, daar bovenop van klein naar steeds groter
5. dan breng achtereenvolgend, van klein naar groot rondjes glasvezel met diameter 2, 4, 6, 8, 10 cm diameter op elkaar aan. Op ieder rondje breng ik weer wat epoxy aan.
6. Als het geheel nog niet dezelfde dikte heeft als de rest van het polyester, vul ik het nog aan met wat extra lagen epoxy plus glasvezel, totdat het ongeveer gelijk is aan het polyester rondom.
7. Ik laat de boel een dag uitharden en haal de volgende dag het plankje weg, schuur het een beetje op zodat het gelijk overgaat op de gelcoat en overschilder de epoxy met antifouling

Op deze manier werkt het denk ik makkelijk qua zwaartekracht, ik hoef niet onder de boot te staan en naar boven de epoxy aan te brengen. Tegelijkertijd lijkt het me ergens een zwak punt dat er alleen aan de binnenkant hechting is, terwijl de druk natuurlijk van buiten naar binnen komt. Maar ik begrijp vanuit een aantal topics dat deze oplossing meer dan stevig genoeg zou moeten zijn?

Tot slot: heeft iemand misschien een tip voor een (zo simpel en functioneel mogelijk) epoxy-pakketje wat ik ergens online kan bestellen?

Alvast veel dank voor jullie advies! :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd: Huiddoorvoeren afsluiten 22 apr 2024 19:37 #1554818

Polyestershoppen heeft alles wat je nodigt hebt. Kwa volgorde rondjes moet het precies andersom. Dus van groot naar klein. Eventueel eindigen met een groot rondje dat alles afdekt.
Deze volgorde geeft de minste luchtinsluiting en hoogste sterkte.
Ja ik weet het, dikwijls wordt het andersom gezegd en getoond op bijv. YouTube. Dat is dus in principe fout.
Henny (Team Zeilersforum.nl)

It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Laatst bewerkt: 22 apr 2024 20:12 door Noballast.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd: Huiddoorvoeren afsluiten 22 apr 2024 19:52 #1554822

  • fokkeh
  • fokkeh's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 319
Hopelijk kunnen we je wat gerust stellen door te vertellen dat het niet heel nauw luistert. Zolang je met een weegschaal de epoxy goed afmeet, het juiste weefsel gebruikt en met een rollertje de luchtbellen eruit rolt gaat het al snel goed. Exacte volgorde, zoveel mensen zoveel meningen.

Ik heb zelf een serie gaten dichtgemaakt deze winter van buitenaf en vond dat prima werken (ook boven het hoofd). Laat je adviseren over de juiste epoxy, je hebt standaard wat dikkere (600 bv). Het voordeel van vanaf buiten werken is dat het stof buiten je boot blijft. Ik heb dat zelf met een lamellenschijf gedaan en dat stof gaat echt overal zitten.

Epoxy is waterdicht en in combinatie met vezels ongelovelijk sterk. Maak voor de gein in je schuur in de avond op een stukje folie eens een klein stukje met 3 lagen weefsel. Fijne oefening en je zult zien hoe ongelovelijk hard dat is.
Optima 106 uit 1989
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd: Huiddoorvoeren afsluiten 22 apr 2024 19:53 #1554823

Dank voor je reactie! En het is dus volgens jou ook prima om het gat van binnenuit te dichten, en aan de buitenkant van de boot dus niet af te schuinen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd: Huiddoorvoeren afsluiten 22 apr 2024 19:57 #1554825

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7686
Je kan ook de twee kogelkranen vervangen door nieuwe, ze afsluiten en verzegelen... Klaar!
Heb jij (of volgende eigenaar) later nog eenvoudig de mogelijkheid het toilet terug in te bouwen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd: Huiddoorvoeren afsluiten 22 apr 2024 20:01 #1554827

Misschien ook niet gek. Maar is een verzegelde en afgesloten afsluiter niet een beetje kwetsbaar? Momenteel lopen de slangen tot aan boven de waterlijn, dus zelfs als de afsluiter zou sneuvelen, is er nog niet zoveel aan de hand. Bij een verzegelde afsluiter kan er bij schade misschien wel lekkage ontstaan?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd: Huiddoorvoeren afsluiten 22 apr 2024 20:11 #1554833

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7686
Je hebt ongetwijfeld nog een stuk of 8 afsluiters.
Dat de leidingen tot boven de waterlijn komen zegt weinig.
Als het oude afsluiters zijn zal "als er iets gebeurt" het de afsluiter zelf zijn die afbreekt... En dan stroomt het water binnen.

Vervang ze door Trudesign (zie topic elders) en ze weerstaan zeer veel.

De afsluiters in de oude toiletruimte zou je desnoods eenvoudig extra kunnen beschermen door er een houten bakje over te plaatsen, licht vastgezet met kit zodat het niet verschuift.
Laatst bewerkt: 22 apr 2024 20:11 door Ilex.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Advies gevraagd: Huiddoorvoeren afsluiten 23 apr 2024 07:17 #1554892

Ok heb op mijn boot ook de 2e wc verwijderd. Ik heb truedesign doorvoeren in de loze gaten geplaatst en deze voorzien van een eindkap/dop. Als extra heb ik de doorvoer ook nog vol gekit.

Gepost met de officiële Zeilersforum-app
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.229 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl