Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.

Onderwerp: Mayland Minstrell

Mayland Minstrell 25 dec 2023 12:42 #1530713

Hallo Hallo!

Bij deze wil ik me graag even voorstellen en tevens mijn project laten zien.

Mijn naam is Marijn en ik ben al enige jaren actief op het water. Na afgelopen vaarseizoen besloten voor een maatje groter te gaan en iets dat in de toekomst voorzien kan worden van een zeil.

Nu is de ruimte in mijn garage beperkt en is de keuze op een kleine Mayland Minstrell gevallen.

Een bootje van Engelse makelij dat bekend stond om zijn stevigheid. Ik begreep van een oud medewerker van Mayland dat dit bootje ooit naar Europa gezeild is vanuit Blackwater om hier onder een andere naam verder geproduceerd te worden. Dat laatste is nooit gebeurd dacht ik. Al met al een leuk klein bootje met wat historie dacht ik zo.







Nu vind ik Sail Amsterdam prachtig om te zien en zou ik zelf ooit graag eens meevaren. Nu zal in 2025 weer een Sail Amsterdam gehouden worden en is het doel voor die tijd de boot compleet te hebben.

Het plan is de boot weer nieuw leven in te blazen voor aankomend seizoen. Hierbij kan ik wel wat advies van jullie gebruiken. Ik heb al veel gelezen op dit forum maar welke aanpak ik nou het beste toe kan passen is voor mij nog even puzzelen.

Ik heb wat foto's bijgevoegd voor een beter beeld van de situatie. Ik wil graag beginnen met alles op en onder de waterlijn. Zeg maar het minst leuke werk. Uren kan ik er genoeg in steken, geld tot een bepaalde mate. Ik weet dat verfsystemen duur uit kunnen pakken en ben me er van bewust dat ik er nooit winst op ga maken.





De Gelcoat lijkt rond de waterlijn op aardig wat plaatsen gebarsten te zijn. Ik lees ook over pinholes? Op een plek lijk ik op het polyester te kijken. Van daaruit zie ik volgens mij een blauwe gelcoat, met daarover op het onderwaterschip een rode harde antifouling. Correct me if I'm wrong!



Ik ben al aan het schuren met korrel 40 en frees alle scheurtjes en airpockets uit met een dremeltje echter lijkt het ontzettend traag te gaan. Inmiddels denk ik aan verfafbijt om ook te veel stof/rommel te voorkomen in mijn garage.









Is een Gelcoatkrabber hier dan toch de beste aanpak weer?

Verder naar beneden lijkt op het eerste oog de boot in betere toestand. Daar wil ik gaan schuren en kijken wat daar onderuit komt. Vervolgens kleine beschadigingen plamuren met epoxy plamuur en daarna lagen Jotun jotamastic 87 epoxy primer er overheen en als eindafwerking een zelfslijpende anti fouling.Epifanes copper cruise o.i.d. Althans dat is wat mij tot nu toe het meeste aanspreekt.

Wat raden jullie aan gezien de fotos.
Ik hoor graag wat jullie denken!
Mayland
Laatst bewerkt: 25 dec 2023 12:59 door Minstrella.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mayland Minstrell 25 dec 2023 13:28 #1530717

Welkom Marijn!

Leuk bootje hoor!
Tips ga je hier vast genoeg krijgen.

Er heeft iemand zelfs weleens een stuurhutje gebouwd op een Minstrell:







Over smaak valt niet te twisten, maar ik vind het best geinig er uitzien..

Veel succes met jouw project, ik ga het met interesse volgen!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mayland Minstrell 25 dec 2023 13:31 #1530718

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17717
Welkom hier Minstrella!

Een bootje opknappen is dankbaar werk. Het is nu een soort sloepje (met een zo te zien flinke overbemeten motor...) en er ontbreekt nogal wat hardware om er weer een zeilboot van te maken. Heb je er ook de orinele tuigage bij? Zo niet dan moet je toch wel op nog behoorlijk wat werk en kosten rekenen. Lieren, mast, giek, verstaging, vallen en schoten, blokken, roer en helmstok, zelfs tweedehands zijn die niet goedkoop. En datzelfde geldt voor een setje zeilen.

Zit er het nodige wel bij dan kan het meevallen, zeker als je de motor en stuurinstalaatie nog goed kan verkopen (zou er een klein elektromotortje op zetten). Hoe dan ook, succes met je klus!
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mayland Minstrell 25 dec 2023 15:24 #1530732

  • TuuLeVi
  • TuuLeVi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5936
over osmosehehandelingen is best veel geschreven op dit forum.
Succes, wel een leuk modelletje :)
S&S #2042 1/2ton 1973
1e eigenaar Rauno Aaltonen: "... as my daughter is called Tuulevi, meaning a light wind. The word tuulee is a verb meaning the wind blows. Tuulevi is a dialect word meaning a very light blow."
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mayland Minstrell 27 dec 2023 22:28 #1531084

Bedankt! :lol: ik voel me dan ook welkom en leuk om te zien dat er al zo snel gereageerd wordt.

Inmiddels is er een vacuumschraper besteld en ligt de vloer van de kajuit er uit. Hier zat water onder en de vloer leek iets of wat te bewegen. De vloer daar was al voorzien van een gat en het vermoeden is dat water wat in de kajuit terecht gekomen is door dat gat verder de boot is ingelopen.
Heb het er uit gepompt met een opzetstuk voor de boormachine. Ideaal klein apparaatje. Natuurlijk meteen open gemaakt :P Zo heb je geen waterstofzuiger nodig.

@ sjoerd1981 Jep, ik heb dat forum ook doorgespit en ik vind het mooi om te zien en best smaakvol echter heb ik zelf wat anders in gedachte. Ik denk er nog aan om een soort mini pilothouse op te maken maar dit zijn kleine projectjes voor in een later stadium en hier ben ik nog niet helemaal 100% uit.

@ ilCigno Het idee was eerst een kleine spitsgatter op te knappen of een kleine Hardy, echter budget en bootmaat paste allebei niet. Uiteindelijk is het deze Mayland geworden. De motor gaat er af en verkoop ik. Zoveel vermogen heb ik inderdaad bij lange na niet nodig voor de rompsnelheid. Ik denk zelf aan een 6pk en een heel klein electrische er bij. En ik ben door al dat lezen op het forum hier toch wel erg geinterreseerd in het zeilen geworden dus een zeil gaat er uiteindelijk ook op. Daar kom ik vast wel uit. Een hobby mag geld kosten :)

Iedereen alvast een fijne jaarwisseling gewenst! ik verwacht dat ik pas echt aan de slag kan in het nieuwe jaar. Tot snel...
Bijlagen:
Mayland
Laatst bewerkt: 27 dec 2023 22:34 door Minstrella.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mayland Minstrell 27 dec 2023 22:50 #1531085

  • Apae
  • Apae's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 6361
Water in boten heeft maar 1 onwrikbare wet: het zoekt altijd het laagste punt op. Als dat niet helemaal onderin je boot is heb je een probleem, want dan komt het ook van onder naar boven.
Die vloer zal talloze andere mogelijkheden voor het water hebben om door te sijpelen, naast dat ene gat dat je hebt geconstateerd. De kunst is vooral om te traceren waar het je boot IN komt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mayland Minstrell 28 dec 2023 22:13 #1531228

  • daan1508
  • daan1508's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1338
Leuk bootje! Lekkere partij werk, maar dan heb je er straks nog meer schik van!
Over de motor: 6pk is natuurlijk ruim voldoende! Er is 1 maar:
als je de motor er niet regelmatig af hoeft te halen, is een 2-cilinder buitenboordmotor wel fijner van een 1-cilinder. Ik heb altijd veel plezier gehad van mijn verschillende Honda 2cilinders (BF75, BF100, BF6D of BF8A, allemaal bijna dezelfde motor), die lopen zo mooi.

(maar van een 1-cilinder ga je ook blij worden hoor)
Stevenaak "Maria", 1879 (Kromhout 6LS)
Leisure 23SL "Maggie Mae" (VP MD5A/110S, was MB2A/50S)
Omgebouwde Juniorvlet "Kikker" met Arona AD186, zijzwaarden
ex: Victoire 22 "Penny Lane" (Honda 5pk 4takt)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.294 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl