Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Hout, polyester of staal?

Hout, polyester of staal? 01 mrt 2006 19:42 #7396

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
Hout, staal, polyester, carbon, woodcore-epoxy en zelfs polyethyleen. Boten worden overal van gemaakt. Voor je materiaalkeuze hangt veel af van wat voor een jacht je zoekt en wat je budget is. Een klein houten bootje is prima zelf te onderhouden maar 12 meter hout is een hele klus. Een stalen boot van 7 meter zeilt voor geen meter want staal is zwaar en is pas een goed materiaal boven de 9 meter en een stalen boot blijft relatief zwaar en staal kan roesten en dat doet het ook. Polyester is gangbaar in alle maten maar het wordt brosser met de jaren en osmose is een probleem bij sommige schepen. Ook polyester schepen zijn vaak geschilderd alls ze een jaar of 20 zijn en dat moet je wat bijhouden en polyester is zeker niet onderhoudsvrij.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Hout, polyester of staal? 02 mrt 2006 17:08 #7406

  • raptor
  • raptor's Profielfoto
rond de 7 meter heb je een aantal Waarschepen van hout; hele leuke en goed zeilende schepen maar wel met veel onderhoud als ze wat verwaarloosd zijn. oudere waarschepen zijn heel betaalbaar.
In polyester is er ook het nodige in die maat maar vaak wat duurder dan hout, zeker als je een jongere boot wilt.
Mijn Raptor 22 trailersailer (6,5 meter) is ook in de aanbieding: woodcore-glas-epoxy.
Pieter
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re: Hout, polyester of staal? 23 mrt 2006 10:25 #7589

Denk heel goed na voordat je een houten zeiljacht / boot aanschaft. Ik heb zelf jarenlang een houten schakel en BM 16m2 gehad (welliswaar open zeilboot maar toch :wink: ) en het onderhoud aan deze schepen is vele malen groter dan een polyester of stalen zeiljacht.

Allereerst is het van belang om voor je zelf goed na te gaan wat je met je zeiljacht wil gaan doen. Ga je puur recreatief zeilen, of wil je wedstrijden gaan zeilen? Als je wedstrijden gaat zeilen, schaf dan géén stalen jacht aan, een stalen jacht is namelijk enorm zwaar en dat is nooit bevordelijk voor de snelheid.

Wil je recreatief zeilen dan kun je kiezen voor een stalen of een polyester zeiljacht. Bij polyester heb je het minste onderhoud van alle materiaalsoorten. Staal vergt wat meer onderhoud, maar is daarentegen natuurlijk erg robuust.

Let bij de aanschaf van een houten zeiljacht goed op de kwaliteit van hey hout. Is het schip in epoxy gezet, dan loop je weinig risico, is je schip gelakt, let dan goed op rotte / zachte plekken in het hout.

Let bij de aanschaf van een stalen zeiljacht goed op de dikte van het staal en eventuele (bijgewerkte) roestplekken.

Let bij de aanschaf van een polyester zeiljacht op het zogenaamde "osmose". Osmose kun je herkennen aan kleine blaasjes in de bovenlaag van het polyster.

Hoop dat het zo wat duidelijker is voor je !

Succes !

Ronald
Ronald

Huidige schip:
- Sunfish

Ex schepen:
- Sunfish
- Estel
- Schakel
- BM16m2
- Trotter Pandora
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.222 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl