Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Welke boot?

Welke boot? 13 sept 2023 11:06 #1509893

  • Jimboot
  • Jimboot's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17
Ik ben net begonnen met zeilen, ik moet nog van alles leren en dat doe ik vanaf nul ervaring op mijn eerste bootje van 21 ft op het markermeer. Enkele keren met een ervaren zeiler, gelukkig, maar daarna in het diepe gegooid, letterlijk. Twee keer in lichte paniek op de motor terug naar de haven omdat een handeling niet lukte. In de avond theorie lezen, visualiseren, en de volgende dag in praktijk weer proberen.

In korte tijd ben ik al redelijk om. Ik denk constant aan zeilen, en nu dus ook stiekem aan grotere boten.

Ik ga nog veel oefenen op mijn westerly jouster, maar ik kijk al verder naar een boot waar ik bijv. niet hoef te balanceren om de fok los te peuteren. Ik ben meestal solo op het water, dus een volgende boot heeft een rolfok nodig.

Ik ben wel benieuwd wat ervaren zeilers hier een goede boot vinden.

Dit zijn mijn basis eisen:

Rond de 28 ft (min. 26, max 31?)

Zeilgebied: Markermeer, IJsselmeer, Friesland (evt. zonder overal te hoeven komen), Wadden (Droogvallen, etc hoeft ook niet per se), Noordzee.

Ik wil een boot waar ik enkele jaren mee vooruit kan, en ik zie mijzelf over een tijdje wel voorzichtig de noordzee opgaan, dus ik denk dat ik een perfecte balans zoek voor de diepgang en/of kiel.

Momenteel steek ik 1.10 geloof ik, en iets van 1.50 voelt voor mij beperkend, gezien waar ik oa wil zeilen. Aan de andere kant, vind ik zeilcomfort redelijk belangrijk (ik hoef niet super snel te gaan), en het schijnt dat een diepere kiel hier bij helpt.

Deze westerly is óók naar frankrijk geweest met de vorige eigenaar, maar het is misschien niet de ideale boot voor langere tochten op zee.

Dus hoe belangrijk is de diepgang in mijn beslissing straks? Moet ik heel gericht kijken naar hefkielen soms? Kimkielen lijkt mij omslachtig als ik slechts 1 x per 2 jaar een dagje droogval. Ik wil vooral goed kunnen zeilen.

Ik hoef geen vaste toilet, liever niet zelfs. Stahoogte is ook niet super belangrijk, maar het mag wel iets ruimer zijn dan nu omdat ik soms met vrouw en kind weekendjes weg zal zijn, maar dat hoeft geen compromis formaat te zijn.

Oh, budget zou rond de 10.000 euro zijn, best krap voor een zeilboot, maar dat is meer een indicatie. Als ik kan kiezen tussen een boot voor 9000 en eentje van 15000 die ´2x´ zo goed is, dan kan ik wellicht mijn spaarpot plunderen.

Ik hou van mooie boten, mag best iets ouder zijn, maar niet uitgewoond en gedateerd. Karakter, patina, of een frisse opgeknapte optie of iets jonger. Materiaal Polyester.

Dus.

Diepgang/kiel ideale balans voor binnenwater en noordzee.

Strijkbaar zou top zijn, maar is volgens mij vaak zelf geknutseld per boot. Ik weet niet hoe belangrijk dat is. Ik dacht mijn huidige boot voorzichtig als rivier en plas cruiser te gebruiken, met mast omlaag (er zit een DIY strijkinstallatie op) maar ik ben alleen nog op markermeer met zeil geweest.

Ideaal zou wellicht een hefkiel én strijkbare mast zijn, maar dan beperk ik mijzelf denk enorm.

10.000 ongeveer als budget dus.

Het oog wil ook wat. Erg subjectief maar sommige engelse boten, zweedse hebben gewoon een mooie uitstraling. Ik vind een dufour (1800 - 2800) bijvoorbeeld niet echt mooi. Etap en victoire zie ik te vaak en vind ik saai. Koopmans tornado heeft wel weer wat, omdat het lijkt op een marieholm of amigo, maar ik vind ook totaal andere vormen mooi. Midget, noordkaper, ecume de mer, van die bolle boten. Dus sta voor alles open. Ik ga de komende tijd ook zoveel mogelijk opstappen bij anderen om gewoon andere zeileigenschappen te ondervinden.

binnenboord motor. Zeewaardig (Ja, mits de bemanning..., maar ik bedoel ook concreet zaken als lenspomp, zee certificaat, ramen, design, etc)

Wat zijn enkele merken waar ik naar kan kijken?

Excuses voor al dit geratel. Ik ben redelijk nieuw hier. Ik staar nu naar het markermeer vanaf mijn werkplekje en ben mijn eerste ´grote´ trip naar de overkant aan het plannen. Nu ik plots naar grotere boten kijk is het weer nieuw terrein. Zoveel opties.

Ik kan uren in havens staren naar boten, maar ik heb er nog zero verstand van. Ziet er allemaal wel geinig uit.

Ik greep een tijd terug net naast een midget 20, anders was dat mijn eerste boot geweest, maar mijn kleine westerly is ook prima om mee te oefenen op het water.

Voel je vrij om namen te roepen, dan heb ik een mooi lijstje straks om uit te zoeken. Doe ajb niet teveel moeite, want ik ben een beginnende zeiler die vast nog naief is en een beetje aan het dromen is. Voel je vrij dit bericht geheel te negeren.

Fijne zeildagen gewenst! Ik ben vrijdag en zaterdag weer op pad.


PS. Een grote uitdaging voor mij is dat ik redelijk atechnisch ben. Hoe groter de boot, hoe meer techniek er komt kijken. Ik word al nerveus van een kroonsteentje en verschillende kleuren draadjes die in een bende onder een bankje zijn aangesloten.

Als ik langere tochten wil maken, dan moet ik naast zeilkennis, ook wat algemene technische kennis hebben. Is dit iets wat ik automatisch oppak door de jaren heen? Ik heb filosofie gestudeerd, dus ik kan bedenkelijk kijken en kritische vragen stellen over de impact van elektriciteit op cultuur en onze circadiaanse ritme in de moderne tijd, maar een lampje testen, ho maar.
Westerly Jouster
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke boot? 13 sept 2023 11:45 #1509894

  • Ekke
  • Ekke's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 906
Met je huidige boot kun je vast nog veel meer dan je nu denkt. In ieder geval nu lekker zeilen en rondkijken wat er zo allemaal nog meer is.
Mijn eerste gedachte als ik je post lees is, nog lekker doorzeilen met deze, er zitten nog mooie zeildagen in dit jaar en over een jaar of zo wat groters kiezen dat wel goed werkt maar met niet te veel poespas en met een niet te hoge prijs zodat je je niet vast zet als je straks echt weet wat je wilt.
In die prijsklasse en grootte is heel veel moois te koop met goede deals en dat blijft wel even zo.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke boot? 13 sept 2023 11:58 #1509896

  • Doejong
  • Doejong's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2182
Dat altijd maar denken aan zeilen gaat niet meer over :)
Met boottypes kan ik niet echt helpen: er is zo veel! Nou vooruit, als je met een zeker comfort op zee wil en een beginnende zeiler bent zou ik goed zeilende, maar niet te veeleisende boten bekijken. Ik was zelf erg gesteld op de eigenschappen van mijn eerste kajuitzeilboot, een Albin Vega. Goede zeiler en echt zeewaardig. Maar allemaal oud. Goed zoeken naar een goeie. Je zal, ook op het forum, goede berichten vinden over de Marieholm IF, of de 26 met een wat grotere kajuit. Een Victoire, de 822 of de klassieke 28 zou ook een goede keuze zijn.

Het atechnische kan ik me in verplaatsen: ik ben dat ook. Bij alles is hulp te krijgen, en bij professionele hulp kunnen de kosten flink oplopen. De klik die ik heb moeten maken is toch de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de staat van onderhoud en de noodzakelijke vervangingen en verbeteringen. Een boot is anders dan een auto of een huis. Hier op het forum kan je met alle vragen terecht (soms krijg je geen of een onvriendelijk antwoord :lol: ).

Er zijn ook handige boeken om te helpen met veel voorkomende klussen, bijvoorbeeld deze.
Jan
Hallberg-Rassy 312
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke boot? 13 sept 2023 12:01 #1509897

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7653
Techniek leer je gaandeweg, groter wil niet altijd zeggen meer techniek...

Lekker oefenen met de Jouster (kan meer aan dan jij, dus je bent nog niet toe aan wat anders ;) ) en ondertussen sparen voor een Dehler 28 ofzo.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke boot? 13 sept 2023 12:28 #1509902

  • Jurrien
  • Jurrien's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 552
Jimboot,

Begin eens met het lezen van het draadje: zeilersforum.nl/index.php/foru...-een-kleine-schipper
De "kleine schipper" vaart met een vergelijkbare boot als jij en maakt er mooie tochten mee.

Mijn suggestie is de ontwikkeling met je huidige boot door te zetten totdat je precies weet wat je van een volgend schip verwacht. Je hebt nog veel te ontdekken, en wellicht wil je na een paar tochten op het Wad toch droogvallen, of blijk je Friesland te druk te vinden.

Hoe dan ook, veel plezier en met de opmerking "Ik heb filosofie gestudeerd, dus ik kan bedenkelijk kijken" heb je m.i. een van de mooiste introducties op het forum geschreven!

Groet, Jurriën
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke boot? 13 sept 2023 13:01 #1509906

  • Jimboot
  • Jimboot's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17
Wat een topboek! Super relevant. Gelijk een notitie gemaakt.
Westerly Jouster
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke boot? 13 sept 2023 13:20 #1509909

  • Jimboot
  • Jimboot's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17
Dat is een leuk verhaal over zeilen in Engeland. Iets groter, maar ook zonder rolfok en redelijk vergelijkbaar inderdaad. Ik krijg meteen weer kriebels. Mijn roots liggen daar in Zuid Engeland en dat is ook mijn vijf jaren plan om zelfstandig die kant op te kunnen.

Ik loop inderdaad te hard van stapel. Ik heb voorlopig meer dan genoeg aan de jouster en het markermeer (de randjes van het meer, ik moet nog een oversteek wagen). Bedankt voor de verstandige en positieve inbreng, maar ik ga zo toch naar die dehler 28 kijken, puur voor de lol.
Westerly Jouster
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke boot? 13 sept 2023 14:02 #1509919

Welkom op dit forum. Denk dat er al een paar antwoorden zijn gegeven die hout snijden. Je huidige bootje nog beter leren kennen kan helpen om beter te weten hou je volgende boot er uit zou moeten zien dus neem de tijd en kijk vooral ook rond in havens en spreek als je meer wilt weten de opvarenden aan. Het bootje kan best wat hebben maar als je maar 1 voorzeil hebt dat niet gerold kan worden loopt je daar al tegen een grens aan. Zag dat het standaard ooit meegeleverde voorzeil een echte genua is die ruwweg 2 x zo groot is al het grootzeil. Boven windkracht 3 kan dat al lastig worden. Was dat soms de reden om maar op de motor terug te keren? Een extra kleiner voorzeil met leuvers is vast wel aan te komen voor weinig.
Voor solozeilen ontkom je bij een maatje groter meestal niet aan iets van een stuurautomaat al kun je met elastieken ook wel wat bereiken. Wil je een beperkte diepgang dan zijn er een aantal, vooral Franse, boten die zijn uitgerust met een kiel midzwaard. Je verliest er aan de wind wel wat hoogte door en nee dat betekent niet automatisch dat je kunt droogvallen zonder extra steunen.
De verschillende vaargebieden die je opsomt maken dat je vaarsnelheid van belang is. Varend langs de Noordzee kust is het wel prettig als je genoeg mijlen kunt afleggen binnen één tij. En naast de vaareigenschappen van het schip gaat het dan toch gewoon om de waterlijn lengte dus eerder 28/29 voet dan kleiner.
Gezien je opmerking over kroonsteentjes bij je huidige schip zou ik beginnen met me te verdiepen in het elektrische gedeelte. Zo te lezen heb je al oefen materiaal.
Succes met de zoektocht en dromen over een volgend bootje mag altijd.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke boot? 13 sept 2023 15:37 #1509941

  • Jimboot
  • Jimboot's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17
Bedankt voor de input. Volgens mij is het een ´normale´ fok. Ik heb er ook een stormfok bijgekregen. Ik zal even navragen bij de vorige eigenaar met welke omstandigheden hij wisselt. Er zitten een paar extra zeilen bij overigens. Een Bolle Gerrit of een Dikke Jan, geen idee.

Een stuurautomaat heb ik al en die gebruik ik ook bijv. als ik even voorop moet balanceren. Dat gaat nu ook prima alleen.

Het is gewoon trial en error, en een beetje uitzoeken. Dus de eerste keer op het water alleen kon ik bijv. tot drie keer toe niet overstag. Ik was de handeling vergeten, het ging te snel, ik was gedesoriënteerd op het water, , etc. Dus op zulke momenten vond ik het dan mooi geweest en ging ik snel terug. Inmiddels, twee weken later, gaat laveren soepel en tikte ik afgelopen maandag ineens 4.3 K aan. Woesh! Wederom meteen gekeerd en terug naar de haven. Dat ging te snel voor mij. Ja, ik weet dat het niks voorstelt.

Zoals je ziet heb ik nog veel te leren, maar ik vind het allemaal nog leuker dan verwacht. Er gaat echt een wereld open. Ook met zo´n forum, en mensen die je ineens spreekt in de haven en op het water.
Westerly Jouster
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke boot? 13 sept 2023 17:56 #1509962

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7653
Op zich kan er niet zoveel mislopen.
Uit het roer lopen is even spannend, maar verder ongevaarlijk als je ruimte hebt.

Ben begonnen zonder één les: proberen en falen, opzoeken en opnieuw proberen.
Op een gegeven moment maak je een klik en wordt veel duidelijk.
En dan zoek je beetje bij beetje de grenzen op en leer je nog sneller bij.

Mijn stapjes waren in een Vaurien (4m) en dan een sprong naar een 34 voeter :silly:

Kan ik zeilen?
Hm, niet zo goed als 90% van de posters hier. Maar ik trek mijn plan.
Met wat gezond verstand heb ik ook een jaar de Middellandse Zee doorkruist.

Dus: geduld, vertrouwen en proberen.
Tot je de klik voelt B)
Laatst bewerkt: 13 sept 2023 17:59 door Ilex.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke boot? 13 sept 2023 18:58 #1509975

  • elixer
  • elixer's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 793
Je hebt al een type genoemd die aan al je eisen voldoet, de Amigo.
Zelfde onderwaterschip als de Mariholm, maar wel met stahoogte. Rustige zeiler.Zoek ook eens op een Halcyon 27. Succes met zoeken.
Paul
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke boot? 13 sept 2023 19:11 #1509979

  • Doejong
  • Doejong's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2182
Oké, als we dan toch bezig zijn over dit formaat platgatters: een van de mooiste die er zijn.
Invicta, te koop in Naarden. Van de Stadt ontwerp, uit de tijd dat polyester boten nog vrijwel onverwoestbaar waren.
Jan
Hallberg-Rassy 312
Laatst bewerkt: 13 sept 2023 19:16 door Doejong.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke boot? 13 sept 2023 19:21 #1509985

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7653
Mooi bootje, maar ik denk dat hier niet veel winst uit te halen is ivm de Jouster...
Wat langer, maar erg smal, snel op één oor...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Welke boot? 13 sept 2023 20:06 #1509990

Ilex schreef :
Mooi bootje, maar ik denk dat hier niet veel winst uit te halen is ivm de Jouster...
Wat langer, maar erg smal, snel op één oor...

Nou daarmee doe je die Invicta wel te kort hoor.
Henny (Team Zeilersforum.nl)

It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.305 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl