Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Wat is de juiste boot vinden toch lastig

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 15:55 #1507032

Dit weekend zijn we weer eens bij een aantal boten gaan kijken. Een Dufour 30, een Beneteau First 285 en een Beneteau First 29. En ik blijk dus nergens op het achter bed te passen. Heel jammer omdat het verder geweldige boten leken die helemaal in ons wensenlijstje passen.

Wat is dat wensenlijstje dan?

Allereerst is er het vaargebied. We willen vanaf het Marker meer naar Almere Haven kunnen varen onder de Hollandse brug door. En we willen Friesland in kunnen via Stavoren en dan over de meertjes en slootjes naar Lemmer ofzo. Dus niet te hoog, en niet te diep.

Daarnaast zijn we met zn vieren. Twee pubers van 14 die nog wel even mee zullen varen. Dus voldoende slaap plek, het liefst twee afsluitbare hutten. De First 29 heeft dat bijvoorbeeld.

Dan zou ik graag rechtop staan in een boot. Ik ben 1.83 en kan staan in de First 285, maar niet in de Dufour 30, een First 29 (nouja, wel onder het open dak) of een Friendship 28.

Dan heb je nog wat gemak zaken zoals voldoende opbergruimte, een koelkast en een ruime zit met flinke tafel.

Maar dat alleen het vakantie kampeer gedeelte. We willen ook lekker zeilen. Dus het moet een goede zeiler zijn, met voldoende trim mogelijkheden. En lekker ruimte kuip zodat we alle vier aan de hoge kant kunnen zitten als het wat ruiger word.

En dan is er ook nog een esthetische factor. We willen een boot die we mooi vinden om te zien. Dat is lastig te beschrijven. Dus dat laat ik maar even in het midden.

Met dit lijstje in ons hoofd struinen we internet af, bekijken we fotos en plattegronden en proberen we een beeld te vormen van alles wat er te koop staat. En soms kiezen we een boot uit die we echt willen bekijken. Maar tot nu toe zat daar niets bij wat echt een upgrade is voor onze huidige boot.

En daar hebben we meteen een ander punt. We varen in een Friendship 26. Deze hebben we in de afgelopen jaren fijn naar onze zin kunnen aanpassen. En het is misschien een wat oudere en niet heel grote boot. Hij is super efficient ingericht. De keuken schuift onder de kuip, waardoor een enorme zit ontstaat. En er is geen kaart tafel. Dit zorgt ervoor dat de boot een interieur heeft van een 9 meter boot terwijl hij maar 8 meter lang is. Dus een betere boot vinden is nogal een uitdaging.

De lengte hebben we onszelf nu begrenst op 9 meter LOA. Maar dat is vooral ingegeven door de huidige box maat, en omdat we zien dat de mast snel hoger dan 12,50 is als je de boot langer word. Dus die limiet is niet keihard.

Oh, en misschien nog nuttig om te zeggen dat mijn huidige boot onder de 10000 was, en ik 30000 voor een mooie boot al echt veel geld vind. Ik wil de boot niet financieren. Want het blijft toch hobby.

Ik ben wel benieuwd wat voor boten bij jullie opkomen waarvan je denkt dat ik die eens moet bekijken. Want ik ben toch vrij beperkt in mijn inspiratie door wat ik tegen kom in de haven of de sluis.

Dus roept u maar. Wat is een mooie boot?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 16:18 #1507035

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 27154
procentje20 schreef :
Dus roept u maar. Wat is een mooie boot?

Alstie vanzelf blijft drijven.
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 16:21 #1507036

We hadden juist de Etap afgekeurd wegens te weinig ruimte. Maar die blijven dan weer wel goed drijven ;-)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 17:10 #1507053

  • freek1970
  • freek1970's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3575
Om aan te sluiten op de Etap Eend:Klinkt wat als wij van WC eend, maar als idee hierbij:al naar de houtcomposiet Kolibri 900 met vleugelkiel gekeken? Sommige hebben een meter ingekorte mast en gasn onder de Hollandse brug door. Bied veel ruimte. Behoorlijk degelijk door epoxybouw, en uniek ontwerp, nooit osmose. Zeer goede zeiler alhoewel je met die kiel wel inlevert maar die heb je nodig voor je vaargebied t schip komt door zowat elke Friese sloot. Je zou de kinderen in het bed achterin (2persoons) kunnen laten slapen en zelf voor kunnen slapen. En je kan elk jaar de Paard van Marken Trofee mee zeilen in t eerste weekend van september met de Kolibri club. Die boot laat zich indien gewenst ook wel wat verbouwen omdat er een houten interieur in zit.

Freek
Het mooist is de boot waar je zelf de sleutels van hebt.
Laatst bewerkt: 03 sept 2023 17:13 door freek1970.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 17:19 #1507054

freek1970 schreef :
~al naar de houtcomposiet Kolibri 900 met vleugelkiel gekeken? ~

Mooie boot. Die kende ik nog niet. Gaat op het lijstje om eens te bekijken.

Als ik nu naar de voor en tegels van hout composiet vraag onspoort het topic zeker ;-)

Volgens mij heeft elk materiaal zn voor en tegens. Dus ik hou het maar op: als het onderhoud goed is, zal het wel goedkomen.

Ik ben natuurlijk flink verder aan het Googlen en lezen. Zo ontdek ik zojuist ook de Compromis 888. Vind ik een erg hoge boot. Maar ja, ik wil dan ook ruimte. Dus toch ook maar op het lijstje.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 18:10 #1507059

  • DeBommel
  • DeBommel's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 774
Hout en polyester. 't Is net zoiets als motorboot en zeilboot. Of wc-rolpapiertje richting muur of richting wc. Daar ga je niet uit komen.

Doe Maar zong het al: 't is een kwestie van geloof, geloof ik.

Zolang je bewust een keuze maakt is er niks aan de hand. Niet bang laten maken, maar er ook niet te lichtvaardig over denken. Elke boot heeft onderhoud nodig. Houten scheepjes zijn daarin minder vergevingsgezind is mijn ervaring.
Leonard - Zeeton 24 "Code Rood"
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 18:13 #1507060

Veel ruimte, weinig diepgang, niet te hoog, geschikt voor Friese slootjes...klinkt als platbodem?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 18:21 #1507061

  • PvO
  • PvO's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5172
Wij varen al ruim 18 jaar met een Hunter 27.
Van de ondiepe slootjes in Frieland tot aan de engelse zuidkust.
Tot voor kort met twee pubers, sinds een jaar of twee meestal samen.

Vaar er ook regelmatig wedstrijden mee en sta dan ook geregeld op het podium.
Afgelopen 24 uurs vijfde geworden in de tocht 1.
Heeft helaas geen twee (wel een) afsluitbare hutten.

nl.yachtworld.com/jacht/2008-hunter-27-8841357/

Succes met de zoektocht.
Iedereen heeft dezelfde wind, maar niet dezelfde zeilen
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 18:24 #1507062

  • Ilex
  • Ilex's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7654
1m83 is toch niet groot?
Waarom heb je het gevoel er niet in te passen?
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 18:28 #1507065

  • freek1970
  • freek1970's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3575
De Bommel schreef
Hout en polyester. 't Is net zoiets als motorboot en zeilboot. Of wc-rolpapiertje richting muur of richting wc. Daar ga je niet uit komen


En das nou eigenlijk t leuke! Die gedachte drukt de prijs van een epoxy hout composiet boot, niet te verwarren met de houten boot. De romp is heel sterk en onderhoudsarm. Zo lang je zorgt dat je beschadigingen in de epoxy/lak op korte termijn repareert gaat dat goed.Ik geef wel toe dat het vaak misgaat bij de opbouw en dek, Daar moet je de boel waterdicht houden! (Dus echt tijdig refitten en als je iets demonteert de gaten echt goed dicht maken met verdikte epoxy. Anders rot het dek of de opbouw je er wel af, en gaat uiteindelijk de romp ook. Maar als je dat verzorgt, gaat het lang goed. Maar voor polyester geld eigenlijk hetzelfde onderhoud je daar het dek niet gaat je balsa kern ook eraan, en heb je ook een reparatie.

Freek
Het mooist is de boot waar je zelf de sleutels van hebt.
Laatst bewerkt: 03 sept 2023 18:32 door freek1970.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 19:59 #1507102

  • Etap28i
  • Etap28i's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 463
Is een Feeling 286 misschien een optie of een jeanneau sun way 28 of 30? Allen met relatief korte mast, ondiepe kiel te krijgen, ruim en zeilen aardig.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 20:38 #1507117

Ilex schreef :
1m83 is toch niet groot?
Waarom heb je het gevoel er niet in te passen?

Er gebeurt bij de drie boten van dit weekend iets geks in de indeling. Het achter bed heeft een ongelijk hoofd einde en voeteneinde. Alle drie hadden het bed aan bakboord. Het bakboord deel was taps toelopend en begon direct bij de ingang. Maar achteraan blijft er niet veel voeten ruimte over. Het stuurboord deel is rechthoekig, echter, komt het motor ruim 20 tot 30 cm de slaapkamer in. Daar waar ik eigenlijk mijn hoofd wilde hebben. Dus ineens is het matras korter. Ik ben gaan liggen in de First 29 en de Dufour 30. En bij beiden lag ik met mn voeten strak tegen de achterwand, en mijn hoofd op het motor ruim.

Het bed in de punt heeft natuurlijk sowiso weinig voeten ruimte. Dat is dus niet de plek waar we willen gaan slapen. Of het moet een flink ruimer bed zijn dan we nu hebben in de Friendship 26. Anders is het geen verbetering.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 20:40 #1507119

Etap28i schreef :
Is een Feeling 286 misschien een optie of een jeanneau sun way 28 of 30? Allen met relatief korte mast, ondiepe kiel te krijgen, ruim en zeilen aardig.

Feeling staat al op mijn lijstje inderdaad. Ik zag dat er ook een variant is met twee twee persoons achter hutten.

De sun way had ik nog niet bekeken. Ga ik me in verdiepen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 03 sept 2023 20:43 #1507120

PvO schreef :
Hunter 27.

Bed overdwars is mooi zeg. Deze wint het in ieder geval van de Friendship 26 in slimme indeling. Bedankt voor de tip.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 04 sept 2023 08:01 #1507216

procentje20 schreef :
We varen in een Friendship 26.

1,10m diepgang toevallig? Wil je in dat geval contact met mij opnemen als de FS26 in de verkoop gaat?



Douwe
Vroeger FJ en OK-jol gezeild, nu na jaren eindelijk weer mijn eigen boot ; een V22
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 04 sept 2023 08:05 #1507220

  • wwwillem
  • wwwillem's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 164
procentje20 schreef :
Dit weekend zijn we weer eens bij een aantal boten gaan kijken. Een Dufour 30, een Beneteau First 285 en een Beneteau First 29. En ik blijk dus nergens op het achter bed te passen. Heel jammer omdat het verder geweldige boten leken die helemaal in ons wensenlijstje passen.
...
Dus roept u maar. Wat is een mooie boot?

Wij zijn met een vergelijkbaar lijstje op een first 285 uitgekomen en ik moet zeggen dat ik met mijn 189 cm achterin probleemloos slaap. (Misschien stiekem een beetje diagonaal?) Matrassen daar zijn volgens mijn tekeningetje 195 en 181 (onder de kuip), voeteind is dan net geen meter breed. Heel veel rianter dan dat ben ik het destijds nergens tegengekomen.

In de punt is net kort voor mij, zeker als je er met zn 2en ligt. Op de langste bank slapen gaat ook wel, als je niet te breed bent. Rugkussen wegnemen voor een beetje extra breedte en evt. met de overige bankkussens het gat tussen de bank en de tafel dicht te bouwen. Ik steek mn voeten dan over de rand van de bank bij de kaartentafel.

Bergruimte is wel een dingetje als je met 4 man meer dan een weekend weg wil. Daar staat tegenover dat ik de kuip nog steeds erg fijn en comfortabel vindt en je ook met de ondiepe kiel best een lekker potje kunt zeilen.

4 man aan de hoge kant in de kuip wordt krap. Maar beentjes over de railing en rug tegen de kajuit gaat prima. :P

Op ons lijstje stonden toen;

Jeanneau Sun Way 29
Hanse 291
Sun odyssee 281
Dehler 29

Misschien dat je daar nog wat mee kan. Friendship 26 hebben wij meerdere keren gehuurd. Hele fijne en handige bootjes idd! 28 hebben we naar gekeken maar die deed mij dan weer niks.

Groter gaan wordt lastig als je onder de brug door wil blijven kunnen. Heel soms zie je wel grotere boten te koop staan die dan een ingekorte mast hebben... Maar of je daar nou blij van wordt.
Laatst bewerkt: 04 sept 2023 08:10 door wwwillem.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 04 sept 2023 08:17 #1507224

  • RickVis2
  • RickVis2's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 426
Gibsea 302/304 en dan de mast inkorten? Erg ruim schip en nog binnen budget.

Of een gibsea 284/282? Deze hebben volgens mij een zeer behoorlijk bed achterin.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 04 sept 2023 10:54 #1507295

dyanemaniac schreef :
procentje20 schreef :
We varen in een Friendship 26.

1,10m diepgang toevallig? Wil je in dat geval contact met mij opnemen als de FS26 in de verkoop gaat?



Douwe

1.35 diepgang helaas. En de tijdlijn die we nu bedacht hebben is om nog 1 heel seizoen met deze boot te varen. En dan te gaan bewegen naar iets anders.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 04 sept 2023 11:10 #1507298

  • klaasX
  • klaasX's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 215
Sommige zaken zijn ook niet te combineren. Een ruime boot, weinig diepgang, die onder de hollandse brug door kan en ook goed kan zeilen is een combi die er denk ik gewoon niet is. Ergens moet een concessie gedaan worden. Als je goed wil zeilen zit je met je masthoogte en diepgang. Als je veel ruimte wil, voor 4 personen, kom je ook boven de 33 voet (en die steken dieper en hebben een hogere mast).
NED 191
Sunstar18, Hurley 700, Victoire 26, Duetta 86, Maxi 999, Scanner 391
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 04 sept 2023 11:27 #1507300

procentje20 schreef :
dyanemaniac schreef :
procentje20 schreef :
We varen in een Friendship 26.

1,10m diepgang toevallig? Wil je in dat geval contact met mij opnemen als de FS26 in de verkoop gaat?



Douwe

1.35 diepgang helaas. En de tijdlijn die we nu bedacht hebben is om nog 1 heel seizoen met deze boot te varen. En dan te gaan bewegen naar iets anders.

Helaas. Het is wat je zegt, lastig de juiste boot te vinden. Wij denken met een FS26 1,10m de 'juiste' boot te hebben na onze victoire 22, maar ze zijn lastig te vinden met 1,10 diepgang. We dachten er laatst een gevonden te hebben via een bemiddelaar. Na bezichtigingen, vragen aan de eigenaar en een bod wat geaccepteerd werd, dachten we er te zijn, totdat ie het water uitging en het toch een 1,35m bleek. De zoektocht is dus weer geopend helaas.
Vroeger FJ en OK-jol gezeild, nu na jaren eindelijk weer mijn eigen boot ; een V22
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 04 sept 2023 11:39 #1507307

klaasX schreef :
Sommige zaken zijn ook niet te combineren. Een ruime boot, weinig diepgang, die onder de hollandse brug door kan en ook goed kan zeilen is een combi die er denk ik gewoon niet is. Ergens moet een concessie gedaan worden. Als je goed wil zeilen zit je met je masthoogte en diepgang. Als je veel ruimte wil, voor 4 personen, kom je ook boven de 33 voet (en die steken dieper en hebben een hogere mast).

Daar moet ik denk ik ook realistisch in zijn. Ik las in een ander topic dat ik de wensenlijst moet verdelen is harde zachte eisen. En ik las een heel relaas over sta hoogte waardoor die naar de zachte eisen lijst is verschoven. Diepgang staat nog op de harde eisen lijst. Mast hoogte weet ik nog niet zeker. En box lengte moet ik maar eens met de havenmeester over babbelen. Zo kan er van alles bewegen tijdens een zoek tocht.

Zo zie ik ook dingen op boten die ik nog niet bedacht had. Zoals reeflijnen naar de kuip. Ik dacht dat dat heel modern (nouja post 2000) en niet haalbaar was. Maar ik zie flink wat oudere boten die dat wel hebben. Dus dat is nu wel iets dat we graag willen.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 04 sept 2023 11:47 #1507315

  • TuuLeVi
  • TuuLeVi's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5936
procentje20 schreef :
reeflijnen naar de kuip. Ik dacht dat dat heel modern (nouja post 2000) en niet haalbaar was. Maar ik zie flink wat oudere boten die dat wel hebben.
...dat kun je ook achteraf nog maken.
Op mijn bootje van 1973 zit dat ook, en ik weet er nog een te koop. Maarja; 1,7 diep, en geen afsluitbare hutten :D
S&S #2042 1/2ton 1973
1e eigenaar Rauno Aaltonen: "... as my daughter is called Tuulevi, meaning a light wind. The word tuulee is a verb meaning the wind blows. Tuulevi is a dialect word meaning a very light blow."
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 04 sept 2023 11:51 #1507317

  • klaasX
  • klaasX's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 215
En kijk ook naar het gebruik in de toekomst. Een boot die nu een perfect fit is, kan over 7 jaar niet meer bij jouw wensen/eisen passen. Kinderen gaan op een bepaald moment niet meer de hele vakantie mee. Als snel zeilen je hobby is, komt waarschijnlijk vanzelf de 'lust' naar groter vaarwater (dan Friesland/Randmeren).
Gelukkig kan je schepen ook weer verkopen, dus ook niet te spannend maken.
NED 191
Sunstar18, Hurley 700, Victoire 26, Duetta 86, Maxi 999, Scanner 391
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 04 sept 2023 12:32 #1507341

procentje20 schreef :

Daar moet ik denk ik ook realistisch in zijn. Ik las in een ander topic dat ik de wensenlijst moet verdelen is harde zachte eisen. En ik las een heel relaas over sta hoogte waardoor die naar de zachte eisen lijst is verschoven. Diepgang staat nog op de harde eisen lijst. Mast hoogte weet ik nog niet zeker. En box lengte moet ik maar eens met de havenmeester over babbelen. Zo kan er van alles bewegen tijdens een zoek tocht.

Zo zie ik ook dingen op boten die ik nog niet bedacht had. Zoals reeflijnen naar de kuip. Ik dacht dat dat heel modern (nouja post 2000) en niet haalbaar was. Maar ik zie flink wat oudere boten die dat wel hebben. Dus dat is nu wel iets dat we graag willen.

De keren dat je met je hele gezin in de boot overnacht is waarschijnlijk veel minder dan de keren dat je solo of met een zeilmaat een dag of dagdeel lekker gaat zeilen puur voor de fun. Als goed zeilend belangrijk is en je diepgang en doorvaarthoogte harde eisen zou ik persoonlijk maximaal 28 voet aanhouden. Kun je prima met z'n vieren in slapen.

Realistisch, hoe veel nachten slaap je nou in je boot met z'n allen? Afsluitbare hutten maakt een boot snel hokkerig en resulteerd vaak in een boot van zeg 30 voet met afsluitbare hutten die een kleinere gebruiksruimte heeft dan een "open kajuit" 26 of 28 voeter. Ik heb een voorkeur voor de Franse werven dus beetje "wij van wc eend" maar in die maat is die er veel leuks te vinden met als groot voordeel dat deze boten ontworpen zijn voor zee / kustwater en over het algemeen goed gebouwd en verhandelbaar.

Die First 285 die je al gezien hebt of zelfs een First 265 zou ik heroverwegen, dan maar niet languit liggen... Ook lagere cost of ownership dan een 30+ voeter en dus ruimte voor goede zeilen en ander leuks.

En als je op vakantie wat meer ruimte wil pak je gewoon een hotelletje of B&B vlakbij de jachthaven, serieus bedoeld trouwens ;)
Jeanneau Sun 2000

-STEUN DE BOEREN-
Laatst bewerkt: 04 sept 2023 12:55 door dehler31abc.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Wat is de juiste boot vinden toch lastig 04 sept 2023 13:10 #1507354

klaasX schreef :
En kijk ook naar het gebruik in de toekomst. Een boot die nu een perfect fit is, kan over 7 jaar niet meer bij jouw wensen/eisen passen. Kinderen gaan op een bepaald moment niet meer de hele vakantie mee. Als snel zeilen je hobby is, komt waarschijnlijk vanzelf de 'lust' naar groter vaarwater (dan Friesland/Randmeren).
Gelukkig kan je schepen ook weer verkopen, dus ook niet te spannend maken.

Bij mij ging het andersom. Van groot naar klein. Met grote boot op groot water is saai, je vaart soms uren over dezelfde boeg, evt met stuurautomaat. Kleiner bootje op kleiner water is veel dynamischer, je beleeft het water veel meer en er moet altijd wel "iets" gedaan worden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.297 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl