Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten

Onderwerp: Mets 2016

Mets 2016 19 okt 2016 20:47 #777028

  • Sunday
  • Sunday's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7584
Lijstje genomineerd voor Dame design award op Mets:
www.metstrade.com/mets/innovat...9E98-9F511A52CFD8%7D
Digitale telltale en schoeploze log die ook verlijering meet
Laatst bewerkt: 19 okt 2016 21:54 door Sunday.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 19 okt 2016 20:56 #777031

Vergeet de Dokensip plug&play sensoren niet ;)
Gepassioneerd zeiler en yachtbroker willing to go for the extra (s)mile
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 okt 2016 07:38 #777087

  • JRomkes
  • JRomkes's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 5014
Gaan er nog mensen heen? 16 november na de mets is er nog een bijeenkomst door Tony grainger(ontwerper van o.a. Mad Max en mijn cat.) voor multihull liefhebbers.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 okt 2016 07:44 #777090

waarschijnlijk wel.
"You means de Womens' Libromatium Movenint done created de uncontrollable urgement to play dingle-dangle-dingle wit de personal requipment of yo own gender?" Zappa, Thing Fish
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 okt 2016 08:29 #777109

Ik ga er een dagje heen en op afspraak bij Dokensip :)
Gepassioneerd zeiler en yachtbroker willing to go for the extra (s)mile
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 okt 2016 08:58 #777116

  • Philip
  • Philip's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7815
Woensdag. Maar een flink deel van de dag is gevuld door een congres.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 okt 2016 10:00 #777141

  • Calidris
  • Calidris's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 27238
wij staan er.
ZF informatie kanaal Telegram: t.me/zeilersforum
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 00:13 #785765

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17735
Dit jaar voor het eerst naar de METS geweest. Deze beurs is voor het B2B domein, dus je moet een bedrijf opgeven namens wie je komt. Namens het Zeilersforum uiteraard!


Hieronder wat zaken die mij opvielen of die ik leuk vind om te tonen.

De mooie maar vast prijzige Sailmon Model E4, een kastje wat signalen van verschillende sensoren en bronnen vertaalt naar fraaie grafische plaatjes op zowat ieder device, waaronder hun eigen strak vormgegeven schermen. Ze richten zich op het high-end wedstrijdzeilen.




Helaas geen duidelijke foto, maar deze flexibele LED-strip 'armaturen' kwam je overal tegen.


Slim tafeltje met glaswerk met magneetjes in de voet. Een rollend zeetje weerhoudt de echte schipper niet om van een wijntje te genieten toch?


De (naar eigen zeggen) 'drop in' Lithium accu's van het Belgische Super-B. Dit is het nieuwste model, daar krijg ik als het goed is nog informatie over.


Als alternatief voor de bekende landvastveren toont Davis deze 'Shockles line snubber'. Ze zitten op zich mooi in elkaar, met meerdere elastische banden met oplopende lengtes (waardoor de veerkracht progressief toeneemt) in een stevige hoes. Maar met een winkelprijs van €60 voor het kleinste model (geschikt voor een 24 voeter) lijkt mij de kans op diefstal hoog. Landvastveren kosten pakweg €15 dus of dit nu zo'n succes wordt?


Dan de mooie Harken 'Air' winches. Die blijken er dus ook in selftailing uitvoering te zijn. De lijngeleider is wegklapbaar. Op zich mooi, maar ik vond het er erg kwetsbaar uit zien.


Het oppervlak van de liertrommel is een keramisch materiaal. Het voelt heel ruw aan en zal vreten op de lijnen. Maar de arrogante Harken meneer, die mij direct negeerde toen hij door had dat ik geen superjacht aan het tuigen was, wist nog wel te vertellen dat de coating 'customisable' was. En nee, kleinere modellen komen er voorlopig niet. Wel grotere.
De lier kan je terug laten draaien door het plastic kapje omhoog of omlaag te zetten. Ook dat voelde nogal goedkoop en kwetsbaar aan.



vervolg deel II
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 20 nov 2016 01:39 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 00:37 #785769

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17735
Bindsels en blokken aan bindsels zijn niets nieuws meer, maar deze van Ropeye kende ik nog niet. De eenvoud zelf, eigenlijk niets meer dan een gemoffeld aluminium (?) ovaal met wat gaten er in. Ze lagen er in verschillende maten.




Mij viel op dat er heel veel Aziatische fabrikanten van RVS hardware op de METS waren met een heel groot aanbod van alles wat je maar van RVS kunt bedenken. Ook veel kopieën van ankers en andere hardware.
Deze liertjes zien er nog wat minder strak uit dan de bekende merken, maar dan wel in 100 verschillende maten en uitvoeringen. Prijzen krijg je niet ("yes cheap") en het Engels is vaak zo slecht dat het krijgen van wat basale informatie al lastig is.








Van het Amerikaanse Blacksmith kwamen deze windvaantjes. Het carbon heeft hier toch niet veel nut, is meer bling-bling vermoed ik. Wel fraai natuurlijk.




Een hele mooie compacte watermaker kwam ik tegen bij Rainman. Het geheel is verpakt in twee koffers en werkt geheel autonoom, er hoeft niets ingebouwd te worden. Het werkt op een Honda benzinemotorje en ik was onder de indruk van de aandacht die gegeven was aan het onderhoud. Je kunt overal goed bij en er zit niets te veel op of aan. In Australië zijn ze zelfs te huur voor kortere trips.









Vervolg deel III
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 20 nov 2016 01:41 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 01:01 #785773

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17735
Bij Seldén zag ik deze mooie geëxtrudeerde aluminium roerbladen, gevuld met schuim. Mooi in een NACA profiel en blijkbaar op maat te bestellen of te maken. Hoe en wat is me niet duidelijk geworden, de Seldén dames en heren hadden het erg druk met borrelen met een paar bekenden, bezoekers moesten het zelf maar uitzoeken.




In de categorie nieuw, maar zou het nou echt handig zijn deze ringen die je aan je spiegel moet maken. Daar steek je de achterste punten in van de bijboot en dan trek je hem aan de neus omhoog uit het water. Een soort alternatief voor davits dus. Ik weet het niet hoor of ik daarmee rond zou willen varen....




Ook Windex toonde trots zijn nieuwste innovatie! Jawel, een pinnetje er bovenop tegen landende meeuwen. Dat dit huzarenstukje van Zweedse engineering nog niet helemaal af was is natuurlijk logisch.


Fusion is bekend van marine audio en vooral van hun integratie met het NMEA2000 netwerk. Hun nieuwste speakers met ingebouwde LEDS (op de foto rechts), waarover Panbo recent nog laaiend enthousiast schreef, konden hier blijkens de non-belangstelling geen potten breken. Wat mij wel kon bekoren is hun waterdichte portable bluetooth speaker annex radio annex MP3 speler. Geen poespas, prima geluid en kan met een handig kliksysteem vastgezet worden tegen schuiven. Het platte kastje ernaast is een waterdicht kluisje voor je telefoon, daar kan je de speaker dan weer op klikken. Leuk maar super onhandig natuurlijk, je telefoon is totaal onbereikbaar als je hem nodig hebt. Die €70 kan je je besparen. Dat zal ook nodig zijn met een winkelprijs van €400 voor de speaker. Maar deze drijft dan wel weer.


Roozeboos had ook zijn hart kunnen ophalen aan deze elektronische stagspanningsmeter van Stensit, bekend van de load pins. Met de gevoeligheid zat het wel goed, ik ben de discussie over de nauwkeurigheid van de gebruikte meetmethode maar niet aangegaan.






Vervolg deel IV
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 20 nov 2016 01:45 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 01:07 #785774

Die spike op de windex kijk ik van op, in Canada was die al te koop toen ik daar heen verhuisde, dat was in 2009.
Ik denk dat die spike een retrofit betrof, maar de meeste boten hadden er een om de visarenden op afstand van het kwetsbare instrument te houden.
Erik de Jong (Team Zeilersforum.nl)
Laatst bewerkt: 25 dec 2016 10:27 door ilCigno. Reden: Typo eruit
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 01:35 #785776

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17735
Een erg fraai alternatief voor metalen sluitingen werd getoond door het Franse bedrijfje Nodus Factory. Aardige mensen met passie voor hun product. Met slim vormgegeven kunststof onderdeeltjes ('T-close') in allerlei variaties maken ze mooie sluitingen. De soft-shackle is op zich nog niet zo heel bijzonder, maar een handig glijdertje om de lazy-jacks verstelbaar te maken noem ik een vinding. Geen lijn meer nodig langs de mast naar beneden!













Maar pas echt slim was de lichtgewicht variant van de bekende Tylaska sluitingen. Deze hebben als kenmerk dat ze ook onder hoge spanning nog te openen zijn. De "T-smile" van Nodus kan dat ook.




Ze zoeken nog een importeur / distributeur voor Nederland. Als je een suggestie hebt hoor ik het graag.

Uiteraard ook even bij de Navionics stand langsgelopen met de vraag wanneer de AIS integratie nu eens komt. Nou, ik kon de hele 'Press Kit' meekrijgen, maar meer dan 'not very soon' kreeg ik niet uit de Italiaanse meneer. Jammer...

Iets heel anders wat mij opviel was een nieuw soort vloerbekleding die door een aantal fabrikanten en vele resellers getoond werd. Een soort zachte variant van het bekende kunststof 'nep teak' als Flexiteek en Tek-Dek. Het voelt een beetje aan als hard schuim en is 5mm dik. Er bestaan twee soorten: eentje met de bekende 'teak kit' strepen (in meerdere kleuren) en eentje waarbij het patroon ontstaat door groeven uit te fresen uit het materiaal. Omdat de onderlaag een andere kleur heeft ontstaat er ook een kleurpatroon. Hierbij is alles mogelijk, het logo van de maker, sponsor, patronen, verzin het maar. Het wordt gepromoot als dek- en kuipbekleding, maar daarvoor lijkt het mij iets te kwetsbaar. Maar ook RIBS werden ermee bedekt. Ik zal proberen nog wat foto's te maken van de stalen die ik meekreeg.



Er is nog meer om te laten zien, maar dat komt een andere keer.

Naar deel V
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 20 nov 2016 18:02 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 07:20 #785788

  • Gregor
  • Gregor's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 4480
Ben er dinsdag voor de 2e keer geweest, opvallend de toename in Chinese bedrijven. Verder veel moois en innovatiefs gezien. Prettigere beurs dan de Hiswa, vind ik.
Het kan altijd nog hagelen...
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 08:03 #785793

  • martinw
  • martinw's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2320
Il Cigno, leuk overzicht bedankt.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 08:09 #785795

  • groom
  • groom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9956
Timo dank voor je uitgebreide verslag.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 08:23 #785796

  • brambo
  • brambo's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 7285
Ja, een leuk verslag.

Nog even een opmerking hierover:
Bindsels en blokken aan bindsels zijn niets nieuws meer, maar deze van Ropeye kende ik nog niet. De eenvoud zelf, eigenlijk niets meer dan een gemoffeld aluminium (?) ovaal met wat gaten er in. Ze lagen er in verschillende maten.

De clou van deze blokken is dat ze niet op kogellagers draaien, maar op draadjes van kevlar of ander hoogwaardig touwmateriaal.

In de trommel zitten kleine gaatjes waar een lijntje rondom is gevlochten. Dat is het lagermateriaal.
Laatst bewerkt: 25 dec 2016 10:31 door ilCigno. Reden: Quote hersteld
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 08:30 #785797

  • La Mavare
  • La Mavare's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8641
Mooi overzicht Timo, maar deze heb je gemist op de Belship-boulevard:

instructeur zeezeilen en kielboot
les op eigen schip, deliveries
"De beste manier om iets te leren is er les in te geven." - Seneca, Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver - 5 v.C. 65 n.C.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 09:11 #785803

Ik vond het erg leuk om nu eens in real life met John Franta van Colligo Marine te bomen over de tuigage voor mijn boot.
Henny (Team Zeilersforum.nl)

It is when you are riding out your first gale in a boat you have built yourself that you wonder about some of the doubtful workmanship that went into her - John Guzzwell

www.fram.nl
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 17:58 #785966

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17735
Zoals beloofd nog een paar laatste zaken die mij opvielen.

Klein maar fijn: Secumar voelt kennelijk de hete adem van Spinlock in de nek en toonde dit nieuwe vest met een band in plaats van de traditionele zware metalen D-ring om de lifeline aan te maken. Lichter en minder kans op beschadigingen als je het vest weglegt.


Het was opvallend hoeveel aanbieders van elektrische aandrijvingen er waren. Alle grote motorfabrikanten hebben zich ook op dit marktsegment gestort, maar er waren ook talloze kleinere bedrijven; ieder met hun eigen specifieke oplossing. Ook op het gebied van saildrives was er veel te vinden. Hier waren twee duidelijke oplossingsrichtingen te zien: de motor in de romp of de motor onder water direct op de schroef. Uiteraard hebben beiden hun voor- en nadelen.










Een zware elektrische motor met een hele andere toepassing werd getoond door Yanmar. Het idee op zich is niet nieuw, wel dat het nu ontwikkeld wordt specifiek voor de watersport markt: een volledig bestuurbare saildrive. Met een draaiknop kan je de saildrive onder water vrijwel 90 graden opzij draaien. De stuwdruk richt je net zoals met een buitenboordmotor de kant op die je wilt. Het gedeelte onder water ziet er exact zo uit als bij een vaste saildrive, maar binnenin zit er op de keerkoppeling een flinke elektromotor gebouwd. Het filmpje wat ik gemaakt heb laat zien hoe dat werkt. Ik denk dat dit voor zeilboten vanaf een voet of 40 best wel eens een heel aantrekkelijk alternatief voor boeg- en hekschroeven zou kunnen worden.




Tot zo ver, de METS is te groot om in een paar uur te bekijken dus vul aan als je ook wat gezien hebt wat je leuk vond of opvallend vond.
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 18:02 #785968

met zoveel mooie plaatjes met uitleg is een bezoek overbodig, dank.
geen sponsor alhier
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Mets 2016 20 nov 2016 20:19 #786000

  • Mischief
  • Mischief's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1707
helmsman 38 schreef :
met zoveel mooie plaatjes met uitleg is een bezoek overbodig, dank.

helemaal mee eens, dank Timo!
Winner 1010 (NED 7855 Slartibartfast)
Piraat, Vaurien, Schakel, Windglider, Etap 22i, Roxane, Lamoille, Vajda, RED & Lightboardcorp SUP.
....Ligplaats Sint Annaland
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.339 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl