Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Welkom, Gasten
In deze sectie horen alleen topics welke een project beschrijven. Hiervoor gelden bijzondere regels. De beschrijving van het project staat centraal, reacties van zowel de Topic Starter (TS) als andere leden zijn alleen toegestaan indien deze rechtstreeks betrekking hebben op de projectinhoud. Zie ook de forumregels die hierop van toepassing zijn.
  • Pagina:
  • 1
  • 2

Onderwerp: Verdamper ombouwen tot vriesvakje

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 15 mrt 2016 18:05 #715890

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Nog een klein projectje ter inspiratie.
In de koelbox van de il Cigno zit een O-vormige verdamper. Die werkt prima. Zó goed zelfs dat je daarin ijsblokjes kan maken, wat ik altijd ongelofelijk decadent gevonden heb op een 29ft zeilboot. "Schat, een Pinot Blanc? Met ijs er in?"

Die ijsblokjes maken we met van die plastic ijsblokzakjes zoals deze

Gewoon vullen met water en plat in de verdamper leggen, een paar uur later heb je ijs. Het probleem is echter dat de verdamper aan de voorkant open is

waardoor de ijsblokjes er onder helling uitglijden. En omdat het zakje niet meer waterdicht is zodra je er één blokje uitgehaald hebt, resulteerde dat meer dan eens in een kletsnatte koelbox; het ijs smelt dan immers. Omdat ik (en zeker de kapiteinse) tijdens warme zomers mij de vreugde van een koel drankje niet laat ontzeggen moest er een oplossing komen. Op Boot Düsseldorf zag ik een verdamper met een RVS klepje met een klemsluiting. Erg mooi, maar nergens te vinden op het net en het zou bij ons ook niet passen vanwege de thermostaat. Maar een rand die het schuivend ijs tegenhoud kan wel. In mijn rommelbak vond ik de perfecte oplossing! Een wit gemoffeld aluminium profiel, wat gebruikt wordt als ophangsysteem voor schilderijen, onder andere te koop bij Gamma.

Behalve dat het materiaal en de kleur goed zijn, is het aardige hiervan dat je in de kleine sleuf precies een M4 RVS zeskantboutje kan schuiven. Ik moest de kop minimaal afvijlen om een perfecte passing te krijgen. De benodigde gaatjes in de verdamper zaten er al in alsof het ervoor gemaakt is. Door het profiel mee te laten lopen met de ronding van de verdamper zie je de afgezaagde zijkant niet, behalve glad maken heb ik er niets aan gedaan.

Tussen de verdamper en het profiel zitten nylon ringetjes, zodat het water er tussendoor kan lopen. Aan de onderkant zitten de boutjes vast met RVS dopmoertjes.

Laat de zomer maar komen!
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Laatst bewerkt: 18 mrt 2016 22:44 door ilCigno.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 15 mrt 2016 18:08 #715892

  • groom
  • groom's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 9949
Jij blijft nog wel een tijdje getrouwd ;)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 15 mrt 2016 18:40 #715899

  • zapp
  • zapp's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 636
Pinot Blanc met ijs? :angry:
Zonde van die lekkere wijn, dan wordt hij zo waterig.
Laatst bewerkt: 15 mrt 2016 18:40 door zapp.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 15 mrt 2016 19:54 #715924

  • Smite
  • Smite's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 418
In de verdamper kunnen ook van die rvs whiskey blokjes, koelt goed en verdunt niet
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 15 mrt 2016 19:58 #715926

  • Sloe Gin
  • Sloe Gin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10123
Smite schreef :
In de verdamper kunnen ook van die rvs whiskey blokjes, koelt goed en verdunt niet

En bedankt hè.... nu moet ik ook ineens zo'n ding in gaan bouwen.
May sauce be upon you.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 15 mrt 2016 21:24 #715955

Koude Whisky?? Wat een slecht plan!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 15 mrt 2016 21:30 #715956

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Het moet inderdaad wel héél warm zijn voordat ik ijsblokjes in m'n single malt ga gooien. Liever een glas ijswater er naast.

@Sloe Gin: graag gedaan, altijd blij als ik iemand anders op goede ideeën kan brengen :lol:
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 03:55 #715978

  • Sloe Gin
  • Sloe Gin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10123
ilCigno schreef :
Het moet inderdaad wel héél warm zijn voordat ik ijsblokjes in m'n single malt ga gooien. Liever een glas ijswater er naast.

@Sloe Gin: graag gedaan, altijd blij als ik iemand anders op goede ideeën kan brengen :lol:

Ik bestudeer al jaren single malt whisky's :evil:
May sauce be upon you.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 04:45 #715979

  • fpricken
  • fpricken's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 374
mooi gedaan, weet ik ook weer wat te doen dit weekend :laugh:
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 06:58 #715996

  • Koezt
  • Koezt's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 8009
Ook weer netjes Timo.
Alternatief kun je dit soort verdampers ophangen als een soort mandje. De bodem zit er al in...
Dehler Duetta 94 - Koezt
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 08:12 #716015

  • ManneeB
  • ManneeB's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 1386
zapp schreef :
Pinot Blanc met ijs? :angry:
Zonde van die lekkere wijn, dan wordt hij zo waterig.

Dan gewoon een portie witte druiven in het vriesvakje, goed voor de temperatuur ziet er fancy uit en verpest de wijn niet.

@IlCigno
Ga niet op al je topics reageren, maar wil wel even gezegd hebben dat het er allemaal erg netjes uit ziet. Ben zelf groot liefhebber van dit soort kleine ingrepen met groot resultaat!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 08:31 #716021

  • Smite
  • Smite's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 418
Smite schreef :
In de verdamper kunnen ook van die rvs whiskey blokjes, koelt goed en verdunt niet

Voor de duidelijkheid.,Die gaan bij ons in de wijn.
Laatst bewerkt: 16 mrt 2016 08:54 door ilCigno. Reden: quote hersteld
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 11:31 #716078

  • OldBawley
  • OldBawley's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 2047
In de O verdamper van ons zelfgebouwde ijskastje ( slechts 30 L inhoud ) vries ik reeds jarenlang mijn buit in.
Octopus moet eigenlijk gebeukt worden om het vlees mals te krijgen, maar de inktvis invriezen werkt net zo goed. Het invriezen verandert op een of andere manier de structuur.
Wil ik de octopus gelijk verwerken moet ik wel beuken. Ik sla hem 75 keer op een schone rots. Helaas raakt je kleding altijd onder de spetters bij het beuken van dat beest, je ruikt dan gelijk als een vishandelaar.
Gekookte en schoongemaakte wulken en mosselen (Arca Noae ) vries ik ook vaak in omdat vooral tijdens de zomer als ik die beesten verzamel het wecken op de houtkachel een warm karweitje is.

Alhoewel wecken een veel veiliger manier van conserveren is dan vriezen in zo´n klein open verdampertje heb ik nog nooit vis of vlees gehad dat slecht geworden was in ons kleine vriezertje.

ilCygno´s richeltje is niks voor mij, het is zonder reeds moeilijk genoeg ingevroren spul uit de verdamper te krijgen. Bovendien drink ik kamertemperatuur wijn.

Toen enkele jaren terug bij ons een gaatje kwam in de allu O verdamper ( Waarschijnlijk door te verwoed ijsaangroei verwijderen ) heb ik in Turkije een tweedehands L verdamper gekocht en aangebracht.
Beviel totaal niet. Ten eerste kon je goed invriezen wel vergeten omdat de koude slechts van één zijde komt en ten tweede was de capaciteit van de compressor en de L verdamper niet 100% op mekaar afgestemd. Resultaat was meer stroomverbruik en minder goed resultaat.

Nu een nieuwe combinatie gekocht en aangebracht.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 15:08 #716156

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26257
ilCigno schreef :
Het moet inderdaad wel héél warm zijn voordat ik ijsblokjes in m'n single malt ga gooien. Liever een glas ijswater er naast.

Voor alles is een tijd en een plaats.

Als het héél warm is, is whisky wel het laatste waar ik aan denk. Een fatsoenlijke pils op een graadje of zeven - acht is dan prima. 's Avonds als het al wat koeler is, rode wijn of hoge gisting (dat laatste niet kouder dan 10 - 12 graden Celcius). Whisky pas als de dauw gevallen is.

Wie whisky met ijs wil drinken kan met de goedkoopste rommel toe. Echt proeven hoe het smaakt doe je toch niet. Hoe kouder hoe minder smaak. Dat wil toch bij veel mensen maar moeilijk doordringen.

Dat gezegd hebbende: het idee voor het vriesvakje is even goed als simpel.
Laatst bewerkt: 16 mrt 2016 15:08 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 15:18 #716160

Ik hoor regelmatig van Schotland bezoekers dat ze verbaasd zijn dat er bij whiskyproeverijen rustig ijs bij wordt gemikt. Ik heb er zelf nul verstand van, maar de experts doen er ook niet moeilijk over, hoe zit dat nou?

www.culy.nl/inspiratie/drinken...tgelegd-over-whisky/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 16:07 #716171

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26257
Evaluationcopy schreef :
Ik hoor regelmatig van Schotland bezoekers dat ze verbaasd zijn dat er bij whiskyproeverijen rustig ijs bij wordt gemikt. Ik heb er zelf nul verstand van, maar de experts doen er ook niet moeilijk over, hoe zit dat nou?

www.culy.nl/inspiratie/drinken...tgelegd-over-whisky/

De jongeman in het interview vertelt gewoon een marketingverhaal.
Iedere whiskydrinker is voor de markt meegenomen, dus wat maakt het uit hoe je drinkt. Als je het maar drinkt!

"IJs verkoelt de whisky, wat hem in smaakbeleving zachter maakt. Ook je smaakpapillen worden kouder door ijs te gebruiken, waardoor de smaak pas later ontvouwt in je mond", zegt de geinterviewde ergens.

Dat is een eufemisme voor: ijs is ideaal als je eigenlijk niet echt van de smaak van whisky houdt. De scherpe kantjes worden afgevlakt. Je proeft er gewoon minder van. Dat de smaak zich pas later ontvouwt is ideaal: als je het snel doorslikt proef je niet hoe het ècht smaakt.

Maar goed: dat is dus wel de reden waarom whisky door echte liefhebbers niet met ijs wordt gedronken. Wie een fles malt van 30 - 40 oiro koopt, wil waar voor z'n geld en dus elke nuance proeven. Wie dergelijke whisky met ijs drinkt doet aan geldverspilling. Een fles Glen Talloch van 14 oiro (30 % malt, de rest industriële alcohol) voldoet dan ook.

Hetzelfde geldt voor bier. Bier met nagisting op de fles (niet gepateuriseerd en dus met nog alle smaaknuances intact) drink je ook niet op een temperatuur van 6 graden. 10 - 12 graden is het absolute minimum.

Tot zover weer dit kleine college verantwoord alcoholgebruik.
Laatst bewerkt: 16 mrt 2016 16:11 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 16:17 #716177

lodewijk stegman schreef :
Evaluationcopy schreef :
Ik hoor regelmatig van Schotland bezoekers dat ze verbaasd zijn dat er bij whiskyproeverijen rustig ijs bij wordt gemikt. Ik heb er zelf nul verstand van, maar de experts doen er ook niet moeilijk over, hoe zit dat nou?

www.culy.nl/inspiratie/drinken...tgelegd-over-whisky/

De jongeman in het interview vertelt gewoon een marketingverhaal.
Iedere whiskydrinker is voor de markt meegenomen, dus wat maakt het uit hoe je drinkt. Als je het maar drinkt!

"IJs verkoelt de whisky, wat hem in smaakbeleving zachter maakt. Ook je smaakpapillen worden kouder door ijs te gebruiken, waardoor de smaak pas later ontvouwt in je mond", zegt de geinterviewde ergens.

Dat is een eufemisme voor: ijs is ideaal als je eigenlijk niet echt van de smaak van whisky houdt. De scherpe kantjes worden afgevlakt. Je proeft er gewoon minder van. Dat de smaak zich pas later ontvouwt is ideaal: als je het snel doorslikt proef je niet hoe het ècht smaakt.

Maar goed: dat is dus wel de reden waarom whisky door echte liefhebbers niet met ijs wordt gedronken. Wie een fles malt van 30 - 40 oiro koopt, wil waar voor z'n geld en dus elke nuance proeven. Wie dergelijke whisky met ijs drinkt doet aan geldverspilling. Een fles Glen Talloch van 14 oiro (30 % malt, de rest industriële alcohol) voldoet dan ook.

Hetzelfde geldt voor bier. Bier met nagisting op de fles (niet gepateuriseerd en dus met nog alle smaaknuances intact) drink je ook niet op een temperatuur van 6 graden. 10 - 12 graden is het absolute minimum.

Tot zover weer dit kleine college verantwoord alcoholgebruik.


Nog een kleine toevoeging:
3 - 4 druppels water bij de whisky, en de smaak en geur komen nog beter vrij!
Hans Fix, Feeling 29DI
Met elektrische hulpmotor.
hansfix.nl/electric/
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 16:21 #716178

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26257
It Paradyske schreef :
lodewijk stegman schreef :

Tot zover weer dit kleine college verantwoord alcoholgebruik.


Nog een kleine toevoeging:
3 - 4 druppels water bij de whisky, en de smaak en geur komen nog beter vrij!

Dat is dan weer wel een feit.
Bij een cask strength van 60 % mag het trouwens best wat meer zijn
Laatst bewerkt: 16 mrt 2016 22:06 door Wadloper.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 17:06 #716190

  • Sloe Gin
  • Sloe Gin's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 10123
Dat is precies wat ik wilde laten zien met mijn eerste YouTube filmpje :D
May sauce be upon you.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 17:38 #716205

  • Wadloper
  • Wadloper's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 26257
Sloe Gin schreef :
Dat is precies wat ik wilde laten zien met mijn eerste YouTube filmpje :D

Link!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 17:44 #716207

  • Karick
  • Karick's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 375
Ik heb jammer genoeg zo'n plaatverdamper ( L-vorm) in de hoek van de koelbak hangen. Is het doenbaar en betaalbaar om die door een o- vormige te vervangen? Natuurlijk een afsluitbare dan om de ijsblokjes te laten liggen :P
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 20:33 #716251

It Paradyske schreef :
3 - 4 druppels water bij de whisky, en de smaak en geur komen nog beter vrij!

Ja, dat zegt men en denk ik ook te proeven. Zal wel tussen m'n oren zitten want Whisky ís al bijna 60% water. Wat doen die 3-4 druppels dan, dienen die uit de kraan of uit dat specifieke lokale beekje te komen waaruit die 60% bestaat!?

Qua temperatuur: hoe kouder hoe vlakker de smaak. Die nosing glazen hebben niet voor niets zo'n groot oppervlak met kleine hals: de inhoud dient opgewarmd te worden door je hand, taps toelopende hals zorgt ervoor dat de damplaag boven de vloeistof niet meteen wegwaait de ruimte in. Klinkt mooi toch!
Laatst bewerkt: 16 mrt 2016 20:34 door Nachtvlinder.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 16 mrt 2016 20:51 #716259

  • ilCigno
  • ilCigno's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 17716
Hoewel erg interessant drijven we wel een beetje af van het topic, misschien even in het clubhuis voortzetten?
Timo
Compromis 888 'il Cigno'
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 10 apr 2016 20:37 #724691

  • freek1970
  • freek1970's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 3575
Oldbawley schreef
Octopus moet eigenlijk gebeukt worden om het vlees mals te krijgen, maar de inktvis invriezen werkt net zo goed. Het invriezen verandert op een of andere manier de structuur.
Wil ik de octopus gelijk verwerken moet ik wel beuken. Ik sla hem 75 keer op een schone rots. Helaas raakt je kleding altijd onder de spetters bij het beuken van dat beest, je ruikt dan gelijk als een vishandelaar.
Gekookte en schoongemaakte wulken en mosselen (Arca Noae ) vries ik ook vaak in omdat vooral tijdens de zomer als ik die beesten verzamel het wecken op de houtkachel een warm karweitje is.

OT maar, Dit is toch prachtig hoe je leeft van die zelfgevangen zee dieren in symbiose met de natuur...
Verder dan een zelfgevangen makreel ben ik nog niet gekomen...

Freek
Het mooist is de boot waar je zelf de sleutels van hebt.
Laatst bewerkt: 10 apr 2016 20:38 door freek1970.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Verdamper ombouwen tot vriesvakje 10 apr 2016 21:02 #724708

  • zapp
  • zapp's Profielfoto
  • Offline
  • Gebruiker
  • Berichten: 636
kijk hier:

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
  • Pagina:
  • 1
  • 2
Tijd voor maken pagina: 0.306 seconden
Gemaakt door Kunena
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl