Omdat ik reeds lang aan boord leef en Bourgondiër ben heb ik vele soorten van kookspul. Ik heb de hout kachel (meest gebruikt) gas, petroleum, diesel, een braai. Had ooit barbecue, verschillende soorten. Ergens heb ik ook een elektrisch kookplaatje.
Nu heb ik sedert een ¾ jaar ook een slow coocker. Het is het kleinste model, een Lakeland 1,5 liter. Gebruikt tijdens het opstarten 120 watt, daarna 60 watt. Dat is zo weinig dat ik het potje enkel gebruik tijdens de zonne periode, het ding loopt dan eigenlijk puur op zonne of windenergie. Ik heb drie 85 watt zonne panelen en 5 windgeneratoren.
Het gebeurt wel eens dat er tijdens het opwarmen een wolk voor de zon schuift, dan nemen de accu´s over, zakt de spanning onder de 12,4 volt zet ik het kookpotje uit, bij slow coocking maakt dat niet uit.
Ik heb een hooi madam die precies over het pot past, gebruik die ook tijdens het opwarmen, zo word het energie gebruik nog eens enorm minder. Ik gebruik het dingetje bijna dagelijks. Even wat zeekraal blancheren, een aardappel en wat knolselder koken voor in de sla, gratis energie, wat wil je meer. Ook vlees stoven lukt prima. Het echte koken doe ik nog steeds op het houtkacheltje, dat kost ook niks en gaat lekker langzaam. Ik ben zelf ook niet de rapste, jaag mezelf niet graag op.