Welkom  

   

Mijn Menu  

   

What's Up  

za mei 18 @12:00AM
ZF Pinkstertrip 2024
   

Wedstrijd  

Geen evenementen
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
We zijn weer een dag verder, tijd voor een kleine update. Green Dragon is weer sinds gistermiddag op de radar. Grote vraag: was hun tijdelijk verstoppertje spelen zinvol? Het lijkt er niet op. De route dwars tussen de Canarische Eilanden door lag wel een beetje voor de hand gezien de positie waarin ze zaten toen ze hun lichtjes uit deden, maar het heeft ze niet echt veel opgeleverd. 
Nadat de Russen een spinnaker zagen scheuren werden ze gepasseerd door Telefonica Blue. Dat team ging blijkbaar iets te hard want ook Bouwe Bekking kon zijn zeilmakers aan het werk zetten: ook een spi dwars doormidden. Ondertussen mocht de techneut van de Russen aan de slag om een lekkend kielmanchet te gaan herstellen. Luisteren naar het lek was er voor hem duidelijk niet bij. Filmpjes van de Russische spi en het lek zijn te vinden op www.volvooceanrace.tv.

En de posities? Puma zit dik aan de leiding momenteel en trekt langzaam weg van de vloot die zich wat aan het verspreiden is momenteel. Het is een spelletje: wie gaat er het eerste westwaards naar de 'scoring gate' bij San Fernando. Het lijkt erop dat alle teams nu de kustlijn van Afrika toch gaan verlaten om richting de passage van de Doldrums te gaan. Grote verliezer in het spelletje lijkt trouwens Telefonica Black, op dit moment althans. Zij kozen de bovenwindse passage van de Canarische Eilanden en liggen nu het verst van de leider verwijderd. Maar er zijn weersvoorspellingen die aangeven dat zij een veel gunstiger passage door de Doldrums gaan krijgen dan de rest van de vloot, zoveel gunstiger dat het niet uitgesloten is dat ze als eerste bij San Fernando gaan aankomen. Of de strategie van Black gewerkt heeft weten we pas over een paar dagen...

Ondertussen gaan de boten weer als een speer. Delta Lloyd wist zelfs de hoogste gemiddelde bootsnelheid neer te zetten, een teken dat het team aardig op elkaar ingespeeld begint te raken. Helemaal niet verkeerd als je bedenkt dat ze eigenlijk nog maar net begonnen zijn als team. Respect voor Ger O'Rourke en zijn mensen!

De Doldrums is trouwens een gebied waarin tropische winden samenkomen. Doordat de winden daar elkaar ontmoeten ontstaat een gebied met zeer weinig wind, iets waar zeilboten natuurlijk niet van houden. De naam van dit gebied houdt verband met het Engelse 'dull'. Iemand of iets dat 'dull' (saai) is, werd vroeger wel 'a doldrum' genoemd. De uitdrukking 'I am in the doldrums right now' betekent dus zoiets als 'het loopt allemaal niet zo lekker momenteel'. Exact wat een zeilboot ervaart als hij in een windstil gebied vaart dus...deze uitdrukking is dus de naamgever van dit gebied.
   
   
   
   
© Zeilersforum.nl